Tuesday, August 16, 2011

Another reason to laugh #2


Peace be upon you,
Hii readers, guess what i come up today?

okey2, This is how a partner in a couple trying to persuade and convince his partner to forgive him by writing a love-letter..okey,just read this letter,come on!

Dalam kesuraman ultra lembayung tika tujuh bulan menumpahkan cahaya dibawah kaki langit khirmizi, tiba-tiba aku terkenangkan eurika nostalgia cinta lama yang kita palitkan berdua. Kehadiranmu bersama molekul-molekul hidrogen menerjang segala kekusutan yang membelit tali perutku. Dan kehadiranmu itu mengajar aku erti rindu gelora dan shahdu. Kau juga mengajarku erti cinta, singa laut,beruang kutub, penguin, kambing salji, mee rebus, cendol, koridor, kotak pensil, tali kasut dan pasu bunga.Kala itu, kita bagaikan Nobita dan Sizuka.Kau dan aku umpama Kurt Cobain dan Rafeah Buang yang tidak dapat dipisahkan. Malangnya percintaan yang mendapat liputan meluas hingga ke planet Ziku itu telah mengundang perpisahan yang akhirnya telah mengecewakan seluruh penternak lipan di Burma. Kau pergi jua ketika Kuala Lumpur sedang bersiap sedia menjadi tuan rumah Sukan Komanwel 1998.

Sesungguhnya perpisahan itu berpunca daripada penebangan pokok getah secara besar-besaran di Lembah Klang. Pemergianmu menyebabkan aku menghidap penyakit resdung dan hepatitis-Q secara mengejut.Ketiadaanmu memaksa aku memakai topi keledar setiap masa sebagai langkah keselamatan. Aku seperti tidak percaya dengan apa yang telah terjadi. Aku bagaikan tergelincir dari orbit bumi dan terpelanting ke ruang angkasa, apabila daya tarikan graviti terhadapku tiada lagi berfungsi setelahaku tersungkur dalam percintaan yang berlarutan hingga ke rubber-set. Seluruh perjalanan hidupku menjadi gelita bagaikan terperangkap di dalam gua yang gelap dan ditemani stlagit dan stlagmit yang bagai sembilu.Kondominium cinta yang kita bina dari makgat basikal dan kipas helikopter akhirnya musnah setelah kau berpaling tadah. Ternyata sikapmu mulai berubah bila Malaysia mula melancarkan satelit MEASAT-1 ke ruang angkasa raya. Sejak itu kau sering melarikan diri bila terserempak dengan abang iparku. Akhirnya aku menyedari bahawa diri ini tidak diperlukan lagi.Sejak kau tiada, aku sering menyendiri berbual-bual dengan pokok betik untuk mengisi masa lapang. Kadang-kadang aku mengikat botol oren pada tiang rumah agar nampak lebih cantik. Saban hari aku termenung di dalam peti sejuk mengenangkan dirimu yang entah kemana menghilang. Aku cuba bermain badminton sambil makan mi hailam untuk melupakanmu, tetapi aku tak berdaya. Lalu aku membakar mesin basuh dan membelasah empat ekor itik serati jiran sebelah sebagai tanda aku tidak bersalah.Mengapa? Mengapa sayang? Mengapa ini semua bisa terjadi? Mengapa setelah kau curi hatiku, kau rompak cintaku lantas kau bunuh cintaku sehingga kau terbunuh dalam kemalangan cinta yang ngeri. Aku bagaikan terhimpit dan dihimpit oleh guni-guni batu yang kau timpakan di atas belakangku. Derita yang kautimpakan itu adalah bebanan yang terlalu berat untuk ku tanggung bagaikan mendukung 75 ekor biawak dan 386 ekor anak beruk. Dan kini segala harapanku hancur berkecai bagaikan aku terjatuh dari Menara Kuala Lumpur dan dihempap oleh Menara Berkembar Petronas lalu tersangkut di celah landasan LRT dan kemudiannya digilis pula keretapi Komuter hingga aku hancur berkecai. Oh! terlalu berat dugaan yang kutempuhi kini.Kini segalanya telah pun berakhir. Aku sedar siapa aku. Aku hanya insan biasa yang suka makan mi segera. Aku bukan McGyver, McDonald's, Superman atau Kesatria Baja Hitam. Aku juga bukanlah Ultraman seperti yang kau idam-idamkan. Aku menyedari kekurangan diri dan kekurangan kemudahan awam di tempat sendiri. Tak perlu dikesali lagi kerana nasi telah menjadi capati dan tin sardin yang ku genggam ini telah pun luput tarikhnya. Segalanya sungguh mengharukan dan semua hadiah pemberianmu termasuk enjin kapal selam telah pun aku cincang untuk dibuat makanan lembu.Walaupun segalanya telah pun berakhir, disini, diatas pokok getah ini aku tetap menunggu kau akan kembali. Selagi ada nafas ini, selagi ada kompleks membeli-belah SOGO, selagi ada kedai kasut selipar di sekitar Argentina, selagi kumpulan Metallica tidak berpecah, aku tetap menunggumu sehinggalah mentari terbelah lapan. Namun aku menyedari bahawa penantianku hanyalah sia-sia belaka. Akhirnya aku mengambil keputusan mektamad untuk menunggu tiang elektrik dihadapan rumahku berbuah. kalau tiang elektrik berbuah nanti, aku poskan buahnya kepadamu. Nak tak?


Huh,too long right, but in the end, we feel amuse and hilarious, right??hee.....anyway,thanks for reading..=)

18 comments:

miss kinah said...

cinta yang betul2 complicated... HAHAHA

miss kinah said...

cinta yang betul2 complicated... HAHAHA

Aki said...

dia punya ayat punya sastera memang mantap.. Hahaha.. ^_^.v..

nowriz said...

hahaha.. tiang letrik berbuah... bagus ni tanam banyak2.. hahaha... lucu2...

Azeanthy Paiman said...

miss kinah,yups..cinta yg betul2 complicated ni..haha...



aki,jangan main2 sma ayat sastera dia ni..paaaling mantap ooo...hahhaa....



sis nowriz,sy pun tfikir oo mau tanam tiang elektrik tau,manatau buah dia lumayan kan...hahaha...

Akue Achik said...

amboiii...sains, geo suma masuk..hahaaha

Pandai nii kekasihny ni..haha

Azeanthy Paiman said...

akue achik,suma masuk kn..binatang2 pun suma masuk..haha...


anyway,klu la kekasih sy pujuk sy cara bgini,mmg thibur and cair hati sy..lucu kn....hee...

Anum said...

wow
cinta yang betul2 susah nie

Azeanthy Paiman said...

yg ni mmg betul2 complicated ni anum..smpai bgni skli kn..huhu..

echaRierie said...

klw la sy yg tulis mcm tue pnyala best..sy nda pndai owh taip mcm ni..hahaha..

lucu jgk..adaka tiang elektrik bebuah..haha..aduyai

Aemy Shamy said...

fuyoh!! ni baru lah love letter..hahahah! gila lah....no wonder la the girl is upset with him..hahaha :p

misya mialen said...

ayat..kemalangan cinta yg ngeri.hahahhaa..lawak eh

beaty said...

ahahahhha...sia inda buli berenti ketwa..punya panjangs ni

Pink Diva™ said...

fulamak!! ayat sastera tue juga lah yang paling manang dear..jiwa2 ni..all in one ni masuk dalam satu letter..mau terkencing2 saya baca..hahahaha!!!

Yen said...

haha..sungguh puitis ayat ko ni azean:p ..hehehe.

Kay Masingan said...

saya mau buah tiang letrik...hhahha

Azeanthy Paiman said...

hee...yups,this is a love-letter that i found outside there...si hilarious and i can't stop laughing whenever i read on this....

thanks dear for reading this post,too long right but its amused!HEE..


anyway,thanks aa my friends...=)

Elih Japahar said...

Saya kurang faham! *lambat pikap sikit haha! :D

Tiang elektrik berbuah tu yg tidak tahan..tapi mmg lucu surat cinta ni huhu :)